facebook-iconYoutube-icon

Είδη ξύλου Προϊόντα νέας τεχνολογίας Δάπεδα Laminate νέας τεχνολογίας

ΔΑΠΕΔΑ Laminate ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

 

 

 

 

Δάπεδα νέας τεχνολογίας

(Πηγή: Τζιτζιρής: Ξύλινα δάπεδα. Βιβλίο Ι. Κακαρά: Τεχνολογία ξύλινων δομικών κατασκευών)

1. Πολύστρωμες αντικολλητές σανίδες ξύλου

Πρόκειται για στοιχεία (σανίδες) πατώματος, τα οποία αποτελούνται από μια εμφανή στρώση κατάλληλου ξύλου, που χαρακτηρίζει και ονομάζει το τελικό προϊόν, κολλημένη σε κάθετη διάταξη ινών πάνω σε υπόβαθρο από άλλες στρώσεις, συνήθως μαλακού ξύλου ελάτης, ερυθρελάτης . Η περισσότερο κοινή αντικολλητή σανίδα κατασκευάζεται από 3 επάλληλες στρώσεις (στη λογική του κόντρα πλακέ), συγκολλημένες σε ολόκληρη την επιφάνεια επαφής και με διασταυρωμένες τις ίνες τους, ώστε να περιορίζονται οι φυσικές τάσεις παραμόρφωσης του ξύλου (Εικ. 1.1).

Οι τρεις στρώσεις είναι:

Η εμφανής: Το πάχος της ποικίλει. Είναι γενικά 3,2 mm μπορεί να φτάσει μέχρι 6 mm ή να μειωθεί στα 2,5 mm. Είναι η μόνη ορατή στρώση, η στρώση χρήσης.

Η ενδιάμεση: Κατασκευάζεται από ξυλόφυλλα κωνοφόρων ή από μικρού πάχους κόντρα πλακέ. Στην ευρωπαϊκή παραγωγή κυριαρχεί η πρώτη επιλογή των ξυλόφυλλων.

Η κατώτερη: Είναι μια στρώση λεπτή από ξύλο κωνοφόρων κατά κανόνα, που στοχεύει στην σταθεροποίηση της σανίδας συνολικά.

Εικόνα 1.1. Τυπική δομή τρίστρωμης σανίδας

Τεχνολογία παραγωγής τρίστρωμων αντικολλητών σανίδων πατώματος

Η ροή παραγωγής των τρίστρωμων αντικολλητών στοιχείων πατώματος είναι αρκετά πολύπλοκη και έχει τα ακόλουθα στάδια:

Ø Παραγωγή ξυλοφύλλων με παλινδρομική ή περιστροφική τομή.

Ø Παραγωγή στρώσης πηχοσανίδων ή αντικολλητού.

Ø Τοποθέτηση ξυλόφυλλου περιστροφικής τομής ως κάτω επιφάνεια. Στην άνω επιφάνειά του έχει γίνει επάλειψη με συγκολλητική ουσία.

Ø Τοποθέτηση μεσαίας στρώσης επί του προηγούμενου ξυλοφύλλου με τη διεύθυνση των ινών να είναι κάθετη προς τη διεύθυνση των ινών της κάτω επιφάνειας.

Ø Τοποθέτηση επάνω στη μεσαία στρώση ενός άλλου ξυλοφύλλου συνήθως παλινδρομικής τομής, με τη διεύθυνση των ινών του ξυλοφύλλου να είναι κάθετη προς την προηγούμενη στρώση. Στην κάτω επιφάνεια του ξυλοφύλλου έχει γίνει επάλειψη με συγκολλητική ουσία.

Ø Τοποθέτηση των στρωμάτων σε πρέσα και θερμή πίεση.

Ø Κλιματισμός.

Ø Παρύφωση.

Ø Διαμόρφωση των κατά μήκος και εγκάρσιων πλευρών (εσοχές – προεξοχές).

Ø Διαδικασίες φινιρίσματος.

Ø Συσκευασία – αποθήκευση.

Τα αντικολλητά στοιχεία πατώματος παράγονται σε διάφορα πάχη, από 7 mm έως και 23 mm με προδιαμορφωμένες τις κατακόρυφες πλευρές τους (εσοχές - προεξοχές) για διευκόλυνση της τοποθέτησης και καλύτερη στερέωση. Επιδέχονται μια, δύο ή τρεις λειάνσεις. Όλα τα κατάλληλα για πάτωμα είδη ξύλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην εμφανή στρώση του αντικολλητού, που παράγεται σε σανίδες ή πλάκες. Ενδιαφέρον παρουσιάζει από άποψη εμφάνισης αλλά και ιδιοτήτων η χρήση λεπτών συγκολλημένων τεμαχιδίων από μπαμπού ως εμφανής στρώση.

Λόγω της αντικολλητής διάταξης των στρώσεων, τα πατώματα του τύπου αυτού  είναι πιο σταθερά στις διαστάσαεις τους από τα κλασικά παρκέτα και έχουν μεγαλύτερη αντίσταση σε στρέβλωση κατά τις διακυμάνσεις της περιεχόμενης υγρασίας. Η σύνθετη ξύλινη επίστρωση προσφέρεται σχεδόν πάντα προβερνικωμένη και με ειδικές επεξεργασίες επιφανείας, έτοιμη για κυρίως γρήγορη πλωτή τοποθέτηση χωρίς υποδομή από καδρονικό (Εικ. 1.2).

 

 

 


 


Εικ.1.2 Προβερνικομένα παρκέτα τριών στρώσεων σταυρωτής συγκόλλησης: Επιφανειακή στρώση από σκληρό ξυλόφυλλο δρυός,, οξιάς, σφενδάμου, φράξου, σημύδας, ευκαλύπτου, πάχους 4mm.  Μεσαία στρώση από συγκολλημένους πήχεις ή κόντρα πλακέ σε κάθετη διάταξη προς την επιφανειακή στρώση. Η τρίτη στρώση από ξυλόφυλλο πάχους ανάλογου με την επιφανειακή στρώση.  1: θύλακας κόλλας, 2: λοξή τομή.

2. Συνθετικές πολύστρωμες σανίδες (laminate)

Κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1977, από την σουηδική εταιρεία Pergo αλλά διαδόθηκαν γρήγορα ανά τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Μιμούνται τα ξύλινα δάπεδα ως προς την εμφάνιση, έχουν ευκολότερη τοποθέτηση, όμως δεν επιδέχονται λείανση όπως τα ξύλινα. Κατασκευάζονται από ινοσανίδα επικαλυμμένη με συνθετικό φύλλο πλαστικού πολυστρώματος υψηλής αντοχής σε απομίμηση ξύλου και έχουν μικρό συνολικό πάχος, 7-10 mm. Πρόκειται για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, κατάλληλα για επαγγελματικούς χώρους όπου προτεραιότητα είναι το χαμηλό κόστος, ο μικρός χρόνος εγκατάστασης και αποξήλωσης. Οι βιομηχανίες παράγουν διάφορες παραλλαγές σανίδων laminate για οικιακές ή βαριές χρήσεις, με υψηλή αντοχή στην υγρασία. Διαχωρίζονται σε δυο κατηγορίες ανάλογα με τη δομή τους :

  • Laminate απευθείας συμπίεσης (Direct Pressed Laminate)

Η τυπική δομή του αποτελείται από μια διαφανή ακρυλική ή άλλου τύπου ρητίνη επικάλυψης (βερνίκι), που προστατεύει την επόμενη διακοσμητική εμφανή στρώση χαρτιού. Η στρώση αυτή είναι μια υψηλής ανάλυσης φωτογραφία του επιθυμητού προς μίμηση είδους ξύλου. Ακολουθεί ο πυρήνας της συνθετικής σανίδας τύπου laminate από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας (HDF), ο οποίος είναι ο κύριος ρυθμιστής της διάρκειας ζωής του δαπέδου. Η τέταρτη στρώση είναι ένα φύλλο αντιστάθμισης, που σταθεροποιεί το σύνολο και εμποδίζει την εισχώρηση υγρασίας (Εικ.2.1.).

Κατά την παραγωγή, τα τέσσερα αυτά συστατικά συμπιέζονται σε θερμή πρέσα για να σχηματιστούν τα αρχικά πάνελ. Έπειτα από κλιματισμό, τεμαχίζονται στις επιθυμητές διαστάσεις και διαμορφώνονται κατάλληλα τα άκρα τους ώστε να επιτυγχάνεται πλευρική σύνδεση κατά την τοποθέτησή τους. Η σύνδεση μπορεί να είναι η κλασική (θηλυκό -αρσενικό) ή η κουμπωτή (γνωστή ως click system, Εικ. 2.2).


Εικ.2.1. Πάτωμα τύπου laminate: Τεχνολογία απ ευθείας συμπίεσης: 1: Σκληρό φίλμ επικάλυψης για υψηλή αντοχή. 2: φίλμ ρητίνης επάνω σε στρώση ξύλου με αντοχή σε UV ακτινοβολία., 3: τρίτο φίλμ για ενίσχυση επιφάνειας και άκρων ως προς την σκληρότητα και κρούση. 4: Στρώση HDF. 5: εμποτισμός εσοχών προεξοχών για αντοχή σε υγρασία.


Εικόνα 2.2. Σύνθεση σανίδας laminate απ’ ευθείας συμπίεσης. Διακρίνονται: η προστατευτική επικάλυψη, το  διακοσμητικό χαρτί 0,6mm ,ο πυρήνας από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας HDF με κουμπωτή σύνδεση και η  σταθεροποιητική στρώση.

· Laminate υψηλής συμπίεσης (High Pressure Laminate)

Οι σανίδες laminate υψηλής συμπίεσης είναι μια βελτιωμένη παραλλαγή του προηγούμενου τύπου με υψηλή αντοχή σε τριβή και κρούση. Κατά την παραγωγή τους, η προστατευτική επικάλυψη και το διακοσμητικό φύλλο συμπιέζονται σε αρχικό στάδιο, μαζί με φύλλα κυτταρίνης και δημιουργείται μια εξαιρετικά ανθεκτική στρώση, τύπου φορμάικας (High Pressure Laminate: HPL). Έπειτα, η σχηματισμένη στρώση συμπιέζεται εκ νέου, με τον πυρήνα από ινοσανίδα HDF και τη σταθεροποιητική στρώση και ακολουθούν οι κατάλληλες διαμορφώσεις. Με την προσθήκη διαφόρων επιπλέον στρώσεων το laminate αποκτά επιπλέον ιδιότητες και γίνεται κατάλληλο για βαριά χρήση, για ενδοδαπέδια θέρμανση, για ηχομόνωση (Εικ. 2.3).


Εικόνα 2.3. Δομή συνθετικής σανίδας laminate υψηλής συμπίεσης.Διακρίνονται οι επιμέρους στρώσεις: προστατευτική επικάλυψη, διακοσμητικό χαρτί 0,6mm, φύλλο κυτταρίνης, πυρήνας από ινοσανίδα υψηλής πυκνότητας HDF, φύλλο κυτταρίνης,, στρώση εξισορρόπησης τάσεων, ηχομονωτική στρώση, σταθεροποιητική στρώση.

Τα laminate δάπεδα τοποθετούνται πλωτά πάνω σε οποιονδήποτε ξηρό υποδάπεδο ακόμη και σε παλαιό ξύλινο δάπεδο, με χρήση κατάλληλου υποστρώματος. Αν και αποτελεί απομίμηση και δεν είναι φυσικό προϊόν, παρουσιάζει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με το ξύλινο. Είναι πολύ ανθεκτικό σε ακτινοβολία, κτύπημα, κάψιμο τσιγάρου, και σε ορισμένες περιπτώσεις σε διακυμάνσεις υγρασίας και θερμοκρασίας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά την αγορά του, στην αναγραφή της κλάσης (χαμηλής έκλυσης φορμαλδεΰδης) Ε1. Παρά τα πλεονεκτήματά του, το συνθετικό δεν αντικαθιστά το αυθεντικό ξύλινο, αλλά το υποκαθιστά, όπου η χρησιμοποίηση του ξύλου δεν ενδείκνυται είτε εξαιτίας της χρήσης, είτε εξαιτίας οικονομικών παραγόντων.